Selecta, een van Europa’s grootste leveranciers van food-tech oplossingen (automaten voor koffie, fris, snacks en voeding) voor onderweg en op de werkvloer, krijgt van Stichting OPEN een Wecycle Award uitgereikt. Sanne Warnaer, Trade Marketeer bij Selecta, vertelt.

Selecta Nederland is onderdeel van Selecta Group, legt ze uit. “Het duurzaamheidsbeleid is internationaal en we hebben onder verschillende pijlers – people, planet en product – diverse doelstellingen hangen gericht op CO2-reductie, energietransitie, kansen voor mensen en duurzame producten.”

Lage impact, de hele levensduur lang

Als het gaat om de machines, heeft Selecta een duidelijke visie, stelt Sanne. “Die moeten allereerst zo energiezuinig mogelijk zijn als we ze inkopen en een zo laag mogelijke impact maken – gedurende de totale levensduur. Wij letten er bij klanten goed op of de machines in de spaarstand staan en dus uitschakelen als het bedrijf gesloten is. Het blijven onze producten: ze staan dan misschien bij een klant, maar wij nemen hierin wel de verantwoordelijkheid.” 

Refurbishing en herinzet

Bijna alle machines staan voor een contractduur van vijf jaar bij klanten van Selecta. Na de contractperiode haalt Selecta de machines terug naar het magazijn, waar zij ze volledig opknappen, legt Sanne uit. “ Bij Selecta zorgen we ervoor dat gebruikte vending- en koffiemachines op een duurzame manier worden refurbished, waarbij we de gebruikte machines weer als nieuw maken. Doelstelling één is herinzet. Als dat mogelijk is, refurbishen we de apparaten intern. 

Sinds 2021 houdt Selecta precies bij hoeveel machines zij herinzetten. Jaarlijks zijn dat meer dan 600 vending- en 900 koffiemachines. Na de renovatie worden deze machines als duurzame optie aan klanten aangeboden. Een goed werkende machine is belangrijk voor een prettige sfeer op kantoor, en onze machines kunnen na een opknapbeurt makkelijk nog zes jaar mee, bovenop de reguliere leasetijd van vijf jaar.” 

Selecta zet deze refurbished machines in bij bedrijven die zelf inzetten op meer duurzaamheid. “Om de machines allemaal opnieuw in te zetten, benadrukken we in het aanbieden van een refurbished machine als oplossing voor de klant o.a. het efficiënt gebruik van hulpbronnen, de vermindering van afval, kostenbesparing, lagere impact op het milieu en de bijdrage aan hun eigen duurzaamheidsdoelen.” 

Stimuleringsregeling & Wecycle Award

Selecta doet mee aan de Stimuleringsregeling van Stichting OPEN. Via deze regeling worden bedrijven gestimuleerd om e-waste apart te houden voor recycling, niet (verder) te beschadigen en gescheiden aan te bieden aan een gecertificeerde verwerker. Boven op de materiaalwaarde van het apparaat keert Stichting OPEN een vergoeding uit aan bedrijven die dit op de juiste manier aanpakken en dus zelf de inzameling verzorgen.  

Omdat het inzamelen van afgedankte apparaten bij Selecta vrij complex is, heeft het bedrijf samen met Stichting OPEN een oplossing gevonden om dit op de juiste manier aan te pakken, vertelt Sanne. “We stemmen de logistiek strak op elkaar af: onze werkwijze is om bij elke levering van nieuwe machines de ‘oude’ direct op te halen bij de klant – dit is de meest efficiënte manier.” Selecta werkt samen met een gecertificeerde verwerker en ontvangt tevens een vergoeding vanuit de Stimuleringsregeling om dit mogelijk te maken.

Selecta is trots op de Wecycle Award en onderschrijft het belang van de Nationale Wecycle Week. “Zo’n speciale themaweek is belangrijk om meer awareness te creëren. Het is essentieel dat alle producenten aan de slag gaan met reduce, reuse, refurbish en recycling. Wij werken hier al jaren hard aan en het is fantastisch dat dit nu gezien en erkend wordt.”