Bij het inleveren van afgedankte elektrische apparaten denken we wellicht niet direct aan digitale gegevensdragers. Computers, laptops, mobiele telefoons en spelcomputers hebben bijvoorbeeld een harddisk (harde schijf) waar digitaal gegevens op bewaard worden. Op deze harde schijf kunnen vertrouwelijke gegevens staan, zoals persoonlijke gegevens, foto’s of andere informatie. Bij een Wecycle-inleverpunt worden deze harde schijven en andere datadragers ingezameld om vervolgens vernietigd te worden.

Door deze te vernietigen komen vertrouwelijke gegevens niet in verkeerde handen. Daardoor belanden jaarlijks veel laptops in de shredder die eigenlijk nog een tweede keer gebruikt kunnen worden. Refurbishen, zoals dat heet, wordt steeds vaker toegepast zodat laptops een langer leven krijgen.

Met nieuwe ‘wiping’-software is er nu een veilig alternatief waardoor harddisks niet fysiek vernietigd hoeven te worden, maar alle gegevens op een veilige manier verwijderd kunnen worden. Het schoonmaken, oftewel verwijderen van de gegevens op een harddisk, noemen we ‘wipen’. Met deze software wordt een certificaat afgegeven dat data vernietigd is. De software wordt zelfs gebruikt voor het wissen van gevoelige informatie van bijvoorbeeld scholen, huisartsen en is geëvalueerd door de AIVD.

Afgedankte elektronica hergebruiken

Jaarlijks komen er vele laptops bij verschillende inleverpunten van Wecycle terecht, afkomstig van bedrijven en overheidsorganisaties die hun afgedankte elektronica verantwoord willen afvoeren. Veel van deze laptops zijn nog geschikt voor een tweede leven.

In samenwerking met NL Digital, Mirec, Road2Work en Stichting OPEN is een nieuw proces opgezet waarbij harde schijven veilig ‘gewiped’ worden en voorzien worden van een certificaat dat aantoont dat alle data definitief verwijderd is. Hierdoor kunnen zelfs apparaten waarbij de harde schijf vast geïntegreerd is, veilig hergebruikt worden.

Het doel van dit proces is om elektronica en datadragers op een circulaire manier te hergebruiken, terwijl de data van bedrijven en overheden veilig vernietigd wordt. Het draagt bij aan de circulaire economie door afval te verminderen en waardevolle materialen opnieuw in te zetten.

Veilig wipen van harddisks bij Road2Work

Bij Road2Work in Ede worden harde schijven op een veilige manier ‘gewiped’, zodat de data definitief vernietigd wordt zonder dat de harde schijven fysiek vernietigd hoeven te worden. De wiping-software die gebruikt wordt, is geavanceerd en voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen; de AIVD gebruikt deze software ook. Dit zorgt ervoor dat gevoelige data van organisaties niet in verkeerde handen terechtkomt.

Strenge controle

Het proces van het wissen van harde schijven wordt uitgevoerd met behulp van geavanceerde software en een tweestapsverificatieproces. Iedere harde schijf krijgt een uniek nummer en is volledig traceerbaar, van wie hem heeft gewist tot wanneer dit is gebeurd.

Dit zorgt ervoor dat het hele proces transparant is en voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen. Medewerkers die hierbij betrokken zijn, beschikken over een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en werken in afgesloten ruimten om de veiligheid te waarborgen. Bovendien worden regelmatig extra controles uitgevoerd om de effectiviteit van het ‘wipen’ te verifiëren.

Hergebruik in plaats van vernietigen

Het wissen van harde schijven is een essentieel proces om de veiligheid van data te waarborgen, vooral voor overheidsorganisaties en grote bedrijven. Jaarlijks worden duizenden apparaten gewist en gereedgemaakt voor hergebruik. In 2024 zijn tot nu toe al 5500 harde schijven, inclusief laptops, gewist en klaargemaakt voor een tweede leven. Een mooie stap naar een circulaire e-waste sector.