Tijdens het Kamerdebat over de circulaire economie leverde onze directeur Jan Vlak een bijdrage  in blok 3: uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Samen met vertegenwoordigers van Verpact (Hester Klein Lankhorst), Natuur & Milieu (Lotte van Grol), Collectief Circulair Textiel (Kiki Hagen) en Fair Resource Foundation (Rob Buurman) ging het gesprek over de rol van UPV, recycling en hoe we samen een circulaire economie kunnen realiseren.

Hieronder, de volledige video van zijn bijdrage, waarin hij ingaat op belangrijke thema’s zoals de nieuwe circulaire doelstelling, reparatie en recycling, financiële instrumenten en de noodzaak van snelle actie op batterijen en andere uitdagende producten.

Belangrijke punten uit zijn bijdrage:

Nieuwe circulaire doelstelling

  • Het loslaten van de verouderde 65%-norm geeft ruimte voor een doelstelling die beter aansluit bij de realiteit: afval dat daadwerkelijk beschikbaar is voor inzameling.
  • Deze verschuiving helpt om lekstromen te voorkomen en grondstoffen beter te benutten.

Reparatie, hergebruik en recycling

  • Circulariteit draait om levensduurverlenging, reparatie en uiteindelijk recycling.
  • Recycling blijft een cruciale schakel, omdat het de cirkel sluit en hoogwaardige grondstoffen terugbrengt in de keten.

Financiële instrumenten voor circulariteit

  • De herintroductie van een zichtbare verwijderingsbijdrage biedt mogelijkheden om samen te investeren in een circulaire economie.

Urgentie bij batterijen en wegwerp-vapes

  • Batterijen en vapes vormen een direct probleem voor veiligheid en afvalverwerking. Snelle maatregelen zijn noodzakelijk om risico’s en schade in de keten te voorkomen.

Afsluiting:

“UPV blijft een krachtige basis voor circulaire innovatie in Nederland en Europa. Dankzij dit systeem nemen producenten verantwoordelijkheid voor de hele keten, van ontwerp tot recycling. We zijn trots op de bijdrage van Stichting OPEN aan deze discussie en kijken uit naar de volgende stappen. Samen bouwen we aan een circulaire toekomst!”