
Vooruitgang begint met pioniers die durven te veranderen. Al sinds de jaren veertig loopt ATAG voorop in de transitie van kooktechnologie. Waar Nederland ooit op kolen kookte, maakten twee vrienden – Anton Tijdink en Anton van Goor – koken op gas toegankelijk. Ze zagen niet alleen de voordelen voor het huishouden, gemak, snelheid en veiligheid , maar legden ook de basis voor ATAG’s focus op kwaliteit en duurzaamheid. Vandaag zet ATAG deze pioniersgeest voort door niet alleen efficiënte en duurzame keukenapparaten te maken, maar ook door actief bij te dragen aan een circulaire economie.
Van kolen naar gas, efficiëntie, veiligheid en gezondheid
Toen ATAG werd opgericht, was koken op kolen tijdrovend, inefficiënt en ongezond. Gas bracht een revolutie: sneller koken, minder rook en meer vrijheid. De vrienden zagen deze kans en bouwden ATAG uit tot een merk dat niet alleen innovatie bracht, maar ook kwaliteit en duurzaamheid waarborgde. Diezelfde waarden vormen vandaag nog steeds de kern van het bedrijf. Waar in de beginjaren de focus lag op efficiëntie en veiligheid, is dat nu uitgebreid met circulariteit en producentenverantwoordelijkheid.
Repareren en langer gebruiken, garantie als feedbackloop
Duurzaamheid zat altijd al in de genen van ATAG. In de beginjaren werden producten gemaakt die consumenten lang konden gebruiken. Repareren was de standaard, niet de uitzondering. Dat is nog steeds zo. ATAG biedt al twintig jaar een garantie van acht jaar – en werkt toe naar tien jaar. Dit is niet alleen een blijk van vertrouwen in de producten, maar ook een manier om een continue feedbackloop te creëren. Door nauwe samenwerking met eigen servicemonteurs krijgt ATAG direct inzicht in wat werkt en wat beter kan. Dit leidt tot apparaten die niet alleen langer meegaan, maar ook beter ontworpen zijn voor onderhoud en hergebruik. Circulariteit begint niet pas aan het einde van de levensduur, maar vanaf het moment van productie.
Circulair denken in de praktijk, samenwerking met Stichting OPEN
Circulariteit betekent verantwoordelijkheid nemen voor de hele levenscyclus van een product. Dit gaat verder dan alleen repareerbaarheid. Het betekent ook slim nadenken over het einde van de levensduur. ATAG werkt daarom samen met Stichting OPEN om oude apparaten her te gebruiken als dat kan, zo niet dan worden deze gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Waar vroeger afgedankte ovens en kookplaten simpelweg in containers belandden, worden ze nu zorgvuldig ingezameld, schoongemaakt en waar mogelijk hergebruikt. 30% van de teruggenomen producten krijgt hierdoor direct een tweede leven. Bovendien zet ATAG in op hoogwaardige demontage en componentenhergebruik. Dit betekent dat onderdelen van oude apparaten kunnen worden ingezet in nieuwe modellen. Door dit proces samen met Stichting OPEN te stroomlijnen, ontstaat een systeem waarin álle producenten hun apparaten kunnen terugnemen en verwerken. Dit is precies waarom ATAG een groot voorstander is van de AVV met Stichting OPEN: een sectorbrede aanpak zorgt ervoor dat circulariteit de standaard wordt.
Een levensduur van 20 jaar en geen afval
ATAG zet ambitieuze stappen naar een volledig circulair model.  Tien jaar garantie wordt de norm. ATAG werkt er hard aan om eind 2025 volledig EPS-vrij te zijn. Piepschuim wordt vaak verkeerd weggegooid; ATAG kiest voor recyclebare alternatieven zoals papier en karton. Door transport en verwerking te verbeteren, kunnen steeds meer onderdelen en apparaten een tweede leven krijgen. Met APPLiA en samenwerkingen met andere fabrikanten hoopt ATAG een beweging op gang te brengen waarin duurzaamheid de norm wordt.
Oproep aan de sector
Jan van Os, verantwoordelijk voor duurzaamheid en innovatie bij ATAG Benelux, benadrukt het belang van samenwerking: “Onze samenwerking met Stichting OPEN maakt echt een verschil. Dankzij hun netwerk en expertise kunnen wij onze apparaten op een verantwoorde manier inzamelen en hergebruiken. Dit helpt niet alleen om grondstoffen te besparen, maar maakt ook hergebruik op grote schaal mogelijk. We zien direct resultaat: 30% van de teruggenomen producten krijgt een tweede leven. Zonder Stichting OPEN zouden we deze impact niet kunnen realiseren. Wij roepen dan ook andere producenten op om zich bij deze aanpak aan te sluiten. Alleen samen maken we circulaire economie de norm.”
Jan van Os
Vooruitgang begint met pioniers die durven te veranderen. Die pioniersgeest zit in het DNA van ATAG . Van koken op kolen tot een circulaire economie. We innoveren niet alleen voor gemak en kwaliteit, maar ook voor een duurzame toekomst.