Skip to content
Terug naar nieuwsoverzicht
· Leestijd: 1 min

Nieuws uit Den Haag: Kamerleden zien sleutelrol voor producentenorganisaties in circulaire economie – en erkennen urgentie rond vapes en afgifteplicht

Op 16 april vond in de Tweede Kamer het commissiedebat Circulaire Economie plaats. Vertegenwoordigers van de fracties van D66, Partij van de Dieren, PVV, NSC, VVD, Volt, SGP en GroenLinks/PvdA gingen in gesprek met de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over onder andere Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid, het Circulair Materialenplan en de circulaire ambities van dit kabinet. 

In aanloop naar het debat heeft Stichting OPEN vier duidelijke aandachtspunten onder de aandacht gebracht bij de commissie Infrastructuur en Waterstaat: 

  1. Realistische en haalbare verantwoordelijkheden voor producenten binnen het instrument UPV.– om écht bij te kunnen dragen aan circulaire doelen, wordt versterking van samenwerking met partners steeds belangrijker.
  2. Voer snel een wettelijke afgifteplicht in – een onmisbaar instrument om lekstromen te dichten.
  3. Zorg dat het Circulair Materialenplan (CMP) beter aansluit op de praktijk – via duidelijke technische normen en handhaafbare regels.
  4. Pak de groeiende stroom illegale vapes aan en voorkom batterijbranden –  richt een inzamelnetwerk in dat veiligheid en milieu beschermt.

Tegen deachtergrond van de recent verschenen Integrale Circulaire Economie Rapportage  van het Planbureau voor de Leefomgeving was de Kamer kritisch op het ambitieniveau dat de staatssecretaris liet zien. Zij gaven aan graag meer concrete maatregelen te willen zien in het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) dat momenteel wordt geactualiseerd. Ook werd uitgebreid gesproken over Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV).  

VVD-Kamerlid Martijn Buijsse riep op tot versteviging van de positie van producentenorganisaties binnen het UPV-stelsel. Buijsse sprak zijn waardering uit voor het werk dat door producentenorganisaties als Stichting OPEN wordt verricht en vroeg de staatssecretaris expliciet hoe hij deze organisaties beter in hun kracht kan zetten  bij de verdere doorontwikkeling van het systeem. Volgens Buijsse zijn heldere kaders belangrijk en zijn producentenorganisaties daarbinnen goed in staat om te bepalen hoe  instrumenten als normeren en beprijzen in te zetten. Daarbij merkte hij op dat een duidelijke scheiding van verantwoordelijkheden tussen overheden en UPV-organisaties wenselijk is. Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport zou zich moeten richten op zijn kerntaak, niet het geven van adviezen. Geert Gabriëls (GroenLinks/PvdA) vulde aan dat hij het van belang vindt dat er ook goed wordt gekeken naar de samenwerking en borging van de inbreng van andere organisaties in de UPV. De staatssecretaris werd verzocht deze opmerkingen mee te nemen in de actualisatie van het NPCE en de doorontwikkeling van de UPV.  

Afgifteplicht: eindelijk zicht op invoering

Een onderwerp waar Stichting OPEN al jaren voor pleit,  – de afgifteplicht voor afgedankte elektronische apparaten, lijkt nu echt in beweging te komen. De staatssecretaris bevestigde dat het wetsvoorstel voor de zomer naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Dat is een belangrijke stap. Stichting OPEN heeft herhaaldelijk aangegeven dat zonder afgifteplicht – en de daarbij behorende handhaving – lekstromen blijven bestaan..Ongeveer de helft  van het elektrisch afval werd vorig jaar  onverantwoord verwerkt of illegaal geëxporteerd. De invoering van de afgifteplicht verzekert dat e-waste verwerkt wordt door gespecialiseerde, CENELEC-gecertificeerde verwerkers. Dit is een fundamentele stap naar hoogwaardige recycling, die zowel het milieu beschermt als nieuwe mogelijkheden voor hergebruik en recycling creëert.

Vapes: statiegeld geen oplossing, aldus de staatssecretaris 

Ook werd de problematiek rondom vapes nadrukkelijk besproken. Mpanzu Bamenga (D66) stelde de overlast van vapes en batterijbranden aan de orde en opperde de invoering van statiegeld als maatregel. De staatssecretaris wees op het hoge aandeel illegale vapes, en de onmogelijkheid om statiegeld daarop te heffen. Daarnaast wil hij voorkomen dat statiegeld in de hand werkt dat kinderen afgedankte vapes gaan inzamelen. Stichting OPEN blijft samen met de Taskforce Afvalbranden hameren op de noodzaak van een sluitend inzamelnetwerk en strengere handhaving op de import van illegale producten. De combinatie van milieu- en veiligheidsrisico’s maakt dit een dossier dat we met urgentie blijven volgen.

De staatssecretaris verwacht kort na de zomer het geactualiseerde Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) naar de Kamer te sturen. Stichting OPEN blijft hierover in gesprek met het ministerie en volgt de ontwikkelingen op de voet.