Lees alle veelgestelde vragen door pers en andere geïnteresseerden naar aanleiding van het samengaan van Stichting OPEN en (de uitvoeringsorganisatie van) Stichting Batterijen.
Omdat we samen sterker staan. In meerdere opzichten. De samenwerking komt vooral voort uit de behoefte aan een meer geïntegreerde benadering van inzameling en recycling van batterijen en elektrische apparaten. Dit leidt op termijn tot meer efficiency door de integratie van systemen en processen, een sterkere vertegenwoordiging van de producentenbelangen en een grotere invloed op beleid.
Het korte antwoord:
In juridische zin betreft het een samengaan van Stichting OPEN en de uitvoeringsorganisatie van Stichting Batterijen, genaamd Stichting Stibat Services.
Het uitgebreidere antwoord:
Stichting OPEN en Stichting Batterijen zijn zowel op bestuurlijk als op operationeel niveau een samenwerking aangegaan. Onderdeel van die samenwerking is de fusie tussen Stichting OPEN en de uitvoeringsorganisatie van Stichting Batterijen (Stichting Stibat Services). Stichting Batterijen (voor importeurs en producenten van draagbare batterijen) en Stichting EPAC (voor importeurs en producenten van fietsaccu’s) treden via de Batterijen Federatie toe tot de governance-structuur van Stichting OPEN.
De fusie komt voort uit de behoefte aan een meer geïntegreerde benadering van inzameling en recycling van batterijen en elektrische apparaten. Dit leidt tot een sterkere vertegenwoordiging van producentenbelangen en een grotere invloed op beleid.
Nee, de methode voor het inleveren van batterijen bij al onze inleverpunten blijft ongewijzigd. Consumenten gaan op een gegeven moment wel zien dat het Stibat-logo verdwijnt en dat de inzamelmeubels uiteindelijk geïntegreerd worden tot één ‘zuil’ waar zowel e-waste als batterijen in gedeponeerd kunnen worden.
In eerste instantie worden alle zakelijke stakeholders geïnformeerd. Hierop volgend worden consumenten geïnformeerd via onze website, sociale media, events en natuurlijk bij de inleverpunten.
Ja, de fusie heeft een positieve invloed op de milieu-impact van batterijrecycling. Door een meer geïntegreerde aanpak van het inzamelen en verwerken van e-waste en lege batterijen, kunnen we efficiënter werken en dragen we met elkaar bij aan een nóg beter milieu.
Consumenten kunnen bijdragen door zowel batterijen als e-waste in te leveren bij onze inleverpunten die te vinden zijn op onze website. Ook waarderen wij feedback op onze diensten, zodat we deze kunnen blijven verbeteren.
De fusie kan leiden tot nieuwe beleidsinitiatieven, vooral omdat de organisatie door de samenwerking een sterkere stem zal hebben in discussies over producentenverantwoordelijkheid en recyclingdoelstellingen. Details over dergelijke initiatieven zullen worden gedeeld zodra deze beschikbaar zijn.
De samenwerking versterkt de positie van Nederland op het gebied van e-waste- en batterijenrecycling doordat we met ons sterkere ‘apparaat’ beter dan ooit innovatie en duurzaamheid bevorderen. Hierdoor dragen we er potentieel aan bij dat Nederland een voorbeeldfunctie krijgt binnen Europa op het gebied van afvalbeheer en circulaire economie.