Wat kun je nog doen met oude fietsaccu’s? Een heleboel, zo bewijst Refurb Battery. Het Nederlandse bedrijf gebruikt cellen uit afgedankte fietsaccu’s om er energieopslagsystemen van te maken die bijvoorbeeld netcongestie verlichten. Hiervoor ontvangen zij van Stichting OPEN een Wecycle Award. Wij spraken met operationeel manager Rudolf Meulenberg.

“Lithium-ion batterijen kunnen, indien nog in goede staat, prima hergebruikt worden”, trapt Rudolf af. “Circulariteit en levensduurverlenging binnen de batterij-keten is mogelijk. Het idee voor Refurb Battery begon bij twee founders. Met hulp van investeerders en mensen met verstand van zaken vertaalden we het idee naar een concreet bedrijfsplan.” 

Miljoenste cel gered

Refurb Battery krijgt oude fietsaccu’s aangeleverd bij het station in Lelystad, onder andere in samenwerking met Stichting OPEN. “In 2023 waren dit er 51.000, in 2024 inmiddels al 55.000. En laatst bereikten we een mooie mijlpaal: we hebben de miljoenste (!) cel in onze fabriek in Rijsbergen gered van de shredder”, vertelt Rudolf.  

De cellen uit fietsaccu’s test Refurb Battery uitvoerig. “Indien de cellen niet goed genoeg meer zijn, worden ze via Stichting Open naar een gecertificeerde verwerker gestuurd. Wanneer de cellen na een individuele cel-test geschikt zijn, bouwen we deze cellen in een nieuwe accu in, een tray genaamd.” 

Deze trays zijn circulair ontworpen en dus gemaakt voor reparatie en hergebruik, zodat de cellen nog zo lang en vaak mogelijk gebruikt kunnen worden, vervolgt Rudolf. “Van die trays zijn er 72 nodig om een ESS – een energieopslagsysteem – te maken. Inmiddels hebben we 12 energieopslagsystemen gebouwd, waarvan de eersten draaien bij klanten.” 

Levensduur en producentenverantwoordelijkheid

De energieopslagsystemen van hergebruikte batterijen gaan in principe nog jaren mee. “Om vragen over levensduur voor te zijn, bouwen wij de systemen zó dat we een tray eenvoudig kunnen vervangen indien nodig”, legt Rudolf uit. “Daarna draait het systeem direct weer naar behoren. We monitoren ieder energieopslagsysteem nauwkeurig en zodra er een storing optreedt, vervangen we de haperende tray in een handomdraai.” 

Bij demontage en gedurende de rest van de levensduur verzamelt Refurb Battery zeer waardevolle data over lithium-ion cellen van verschillende producenten. “Middels deze data kunnen wij precies vertellen wat de prestaties zijn van de ingezamelde accu’s en de individuele cellen. Fietsfabrikanten krijgen daarmee nieuwe inzichten, zodat zij weten waar voor hen kansen voor verbetering liggen”, vertelt Rudolf. 

Zodra Refurb Battery een fietsaccu gebruikt in hun ESS, verschuift de producentenverantwoordelijkheid van de fietsfabrikant naar Refurb. “Wij maken er een nieuw product van – dan ligt de verantwoordelijkheid bij ons en die dragen wij met zorg. 

We voldoen aan alle regelgeving en vergunningseisen. Na fietsaccu’s zijn wij ons aan het verbreden naar scooters en andere accu’s om ook samen met die fabrikanten de batterijketen duurzamer en circulair te maken.”

Wecycle Award ‘hopelijk stimulans voor nog meer partners’

Refurb Battery is blij met en trots op de Wecycle Award. “Het geeft ons de bevestiging dat wij met partners als Stichting Open en fabrikanten echt een verschil kunnen maken. Hopelijk is het een stimulans voor nog meer partners om met ons samen te werken!”