Niet omdat het moet, maar omdat de motivatie er is om het wél te doen. Zo benadert de Nederlandse Expert Groep – bij de consument bekend als de elektronicawinkels Expert – het duurzaamheidsbeleid. Daarvoor ontvangen zij een Wecycle Award, uitgereikt door Stichting OPEN. Wij spraken met algemeen directeur (en bestuurslid van Techniek Nederland) Dik Pijl en servicemanager Tanja Klop.

De Nederlandse Expert Groep is een ondernemerscoöperatie: franchisers runnen de 140 winkels in Nederland. In principe is de Groep vanwege deze organisatiestructuur niet verplicht om te voldoen aan de Nederlandse of Europese wetgeving. Maar dat betekent niet dat ze duurzaamheid links laten liggen. 

“Duurzaamheid wordt onderdeel van ons DNA”, stelt Dik. “We hebben recentelijk opnieuw onze visie en missie uitgewerkt. We willen niet wegkijken. Wij zijn ons bewust van de effecten van wat wij doen en nemen daarvoor onze verantwoordelijkheid. Als consumenten terugkomen met elektronische apparaten, moet de eerste vraag zijn of het te repareren is. Zo niet, dan vinden we het belangrijk dat deze afgedankte apparaten verantwoord afgevoerd en verwerkt worden.” 

“Hierbij denken we in processen, die elke franchiser aanhoudt”, vervolgt Tanja. “Als repareren mogelijk is, hebben we veel eigen technici in dienst die ons hierbij ondersteunen. De eerste doelstelling is om het apparaat weer werkend te krijgen voor de klant die het kwam brengen. Lukt dat niet, dan willen we voorkomen dat het apparaat onnodig op de afvalberg terechtkomt. Daarom zijn alle winkels van Expert aangesloten bij Stichting OPEN, zodat we e-waste op de best mogelijke manier kunnen laten verwerken.” 

Binnen de Groep wordt dit beleid breed gedragen, vertelt Dik. “Het is geen loze belofte vanuit de directie. Het is met iedereen tot in detail besproken, zodat alle franchisers weten wat we doen en hoe. Vaak willen mensen met een duurzaamheidsbeleid direct aan de finish staan, maar zo werkt het niet. Dit is geen lineair proces met een afgebakend begin en eind. We kijken graag naar goede voorbeelden om ons heen zodat we er van kunnen leren. We willen dat duurzaamheid onderdeel wordt van ons bedrijfs-DNA. Daar gaat tijd overheen.” 

Bovendien sta je samen sterker, vervolgt Tanja. “We zijn uitvoerig in gesprek met partners. We gaan naar verwerkers toe en praten over mogelijkheden. De kunst is om niet binnen je eigen kader te blijven opereren, maar met de hele branche én de hele keten een samenwerking op te zetten.”  

Als je vanuit de wettelijke verplichting kijkt naar een duurzaamheidsbeleid, wordt het opgelegd, stelt Dik. “Dan schiet je sneller in een defensieve houding.” Tanja vult aan: “Wij zien het als een kans. We geloven dat het werkt als je het vanuit intrinsieke motivatie doet, in plaats van vanuit een verplichting.”

Met die insteek is de Nederlandse Expert Groep opnieuw begonnen – met een andere insteek, besluit Dik. “Deze Wecycle Award is een beloning voor het lef dat we hebben getoond – het voelt goed dat het gewaardeerd wordt door zo’n belangrijke organisatie. Deze Wecycle Award motiveert ons om duurzaamheid verder te integreren in onze strategie. Toch houden we altijd beide benen op de grond. We stropen de mouwen op en zetten deze reis naar een duurzamere organisatie voort.”