Skip to content

Inleverpunt

Lees alle veelgestelde vragen door inleverpunten naar aanleiding van het samengaan van Stichting OPEN en (de uitvoeringsorganisatie van) Stichting Batterijen.

Waarom fuseren jullie eigenlijk?

Omdat we samen sterker staan. In meerdere opzichten. De samenwerking komt vooral voort uit de behoefte aan een meer geïntegreerde benadering van inzameling en recycling van batterijen en elektrische apparaten. Dit leidt op termijn tot meer efficiency door de integratie van systemen en processen, een sterkere vertegenwoordiging van de producentenbelangen en een grotere invloed op beleid.

Hoe zit de samenwerking op juridisch vlak in elkaar?

Het korte antwoord:

In juridische zin betreft het een samengaan van Stichting OPEN en de uitvoeringsorganisatie van Stichting Batterijen, genaamd Stichting Stibat Services.

Het uitgebreidere antwoord:

Stichting OPEN en Stichting Batterijen zijn zowel op bestuurlijk als op operationeel niveau een samenwerking aangegaan. Onderdeel van die samenwerking is de fusie tussen Stichting OPEN en de uitvoeringsorganisatie van Stichting Batterijen (Stichting Stibat Services). Stichting Batterijen (voor importeurs en producenten van draagbare batterijen) en Stichting EPAC (voor importeurs en producenten van fietsaccu’s) treden via de Batterijen Federatie toe tot de governance-structuur van Stichting OPEN.

Wat gaan wij merken van deze samenwerking?

Je organisatie zal vooral (positieve) veranderingen ervaren in communicatie, processen en toegang tot een breder scala aan diensten. Voor jullie eigen dagelijkse praktijk is er weinig tot geen impact voor jullie en ook jullie eventuele rechtstreekse contactpersonen blijven ongewijzigd.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van de samenwerking?

De belangrijkste voordelen: een sterkere collectieve stem, meer efficiëntie door op termijn een integratie van systemen en processen, potentieel lagere lange-termijnkosten en een betere positie in onderhandelingen met de overheid en andere stakeholders.

Wat betekent de fusie voor mijn inleverpunt?

De fusie is gericht op het stroomlijnen van de inzamelprocessen en het optimaliseren van de efficiëntie. Op termijn zal er één inzamelmeubel komen te staan voor e-waste en batterijen. Dit neemt minder ruimte in beslag en verduidelijkt de uitstraling naar jullie klanten. Ook ook de ophaalverzoeken en de logistieke processen die daarachter schuil kunnen we in de toekomst integreren en verder verbeteren.

Wat verandert er rondom de ophaalverzoeken en inzamel-frequentie?

Voorlopig kunnen ophaalverzoeken voor e-waste op de gebruikelijke manier gedaan worden en ophaalverzoeken voor batterijen kunnen het best online worden gedaan via www.stichting-open.org/ophaalservice. De inzamel-frequentie verandert vooralsnog niet. Wij streven ernaar om binnen 5 tot 10 werkdagen na het ophaalverzoek bij jullie langs te komen.

Verandert er iets in administratief opzicht?

Hebben jullie op dit moment een overeenkomst met Stibat voor het inzamelen en/of sorteren van draagbare batterijen? Deze gaat automatisch van rechtswege over naar een nieuwe dochteronderneming van Stichting OPEN, genaamd ‘Afvalbeheerstructuur batterijen BV’. Let op: jullie vergoedingen komen dus vanaf 1 januari 2024 binnen vanaf een nieuwe bankrekening met bovengenoemde organisatie als tenaamstelling.