Skip to content

Samen circulair

Een circulaire economie: dat is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Eentje waar Stichting OPEN vol aan bijdraagt als het gaat om e-waste: elektronisch afval, of Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA).

Om tot die circulaire economie te komen, staat de juiste afhandeling van elektrische apparaten in de afvalfase centraal. Net als samenwerken. Met producenten van apparaten en lampen, inzamelaars, verwerkers en de overheid.

Ons concrete doel? Binnen twee jaar wil Stichting OPEN voldoen aan de wettelijke 65%-inzameldoelstelling en richtinggevend zijn in het maatschappelijk debat over de circulaire economie. Op naar meer waardebehoud van grondstoffen en waar het kan: hergebruik van onderdelen of producten.

In dit verslag lees je hoe we dat doen en deden in (10 maanden) 2021.

 

Jan Vlak over het rollercoasterjaar 2021

Producentenverantwoordelijkheid. Dat zit in onze naam: Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland. We vormen een krachtenbundeling van alle producenten en importeurs van elektrische apparaten in Nederland. Met Stichting OPEN willen we onder Ă©Ă©n vlag de inzameldoelstelling van 65% voor e-waste behalen Ă©n een forse stap zetten richting een circulaire e-wastesector.

Wat daarvoor nodig is? De juiste afhandeling van lampen en apparaten in de afvalfase. En de bijdrage van de producenten om hun producten meer circulair te maken. Daarmee zorgen we samen voor waardebehoud van grondstoffen, onderdelen en zelfs producten. De laatste jaren hebben we veel bereikt. 50% van de e-waste wordt hoogwaardig verwerkt. Een mooi resultaat. Tegelijkertijd betekent dat ook dat 50% weglekt. Kortom: er is meer nodig. Een kenniscentrum bijvoorbeeld. Daar gaan we in 2022 volle bak aan bouwen.

Lees het artikel